Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Online privacy is voor ons allemaal belangrijk. Het is vooral een hot item vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), een nieuwe EU-wet die van kracht is gegaan op 25 mei 2018. Deze wet beschermt de privacy van mensen in de EU en is van toepassing op elk bedrijf dat zaken met hen doet. 

AVG in een notendop
Naleving van AVG betekent dat de eigenaar van de site toestemming moet krijgen van bezoekers voordat hij gegevens verzamelt en opslaat, uitlegt hoe verzamelde gegevens worden gebruikt en bezoekersgegevens op verzoek verwijdert.

Is AVG van toepassing op jouw website(s)?
AVG is van toepassing op iedereen in de EU. Dus als uw bedrijf is gevestigd in de EU of bezoekers van de site heeft in de EU, is het voor u van toepassing.

Maar..... wat moet ik nu concreet doen als ondernemer en website eigenaar? Ik merk dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn over de wet. Daarom heb ik in een notendop de belangrijkste aandachtspunten genoemd. Let wel, ik ben geen jurist maar ben de laatste tijd veel bezig geweest met het wel en wee van de AVG. Hieronder de belangrijkste punten om jezelf AVG Proof te maken:

  1. Voeg een privacypagina toe die uitlegt hoe informatie door de site wordt verzameld. Een goede privacy generator is te vinden op https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring-generator-start/generate/
  2. Activeer cookie-melding om gebruikers te informeren dat u hun gegevens verzamelt. Dit is niet altijd nodig, dus invetariseer eerst welke type cookies worden gezet voordat je de melding activeert.
  3. Maak gebruik van een beveiligde verbinding (SSL).
  4. Integreer toestemming voor opt-in voor elk contactformulier. Voeg de opt-in optie toe aan elk formulier op je site
  5. Zorg dat je persoonsgegevens op verzoek makkelijk volledig kunt verwijderen uit je systemen
  6. Zorg voor een verwerkersovereenkomst tussen de Verwerkingsverantwoordelijke (jij als website eigenaar) en de verwerker (Partij waar de data wordt opgeslagen en/of verwerkt zoals bijvoorbeeld je hostingpartij en boekhoudsoftware). Er zijn ook alternatieven mogelijk zoals een verwijzing naar de Algemene Voorwaarden. Belangrijk is dat je je bezoeker duidelijk kan aangeven hoe hier mee om wordt gegaan.
  7. Je bent verplicht een datalek te melden binnen 72 uur aan je klanten en de autoriteiten.Voor Nederland: de Online notificatie van de Autoriteit Persoonsgegevens
    Voor België: de website van Privacy Commission

Hulp nodig met de implementatie van de AVG? Neem dan contact met op en dan help ik je graag verder!

Nog niet AVG klaar en hulp nodig? 

Ja, ik neem kennis van het privacy beleid en door het formulier te verzenden ga ik daarmee akkoord.